Milagro en la celda 7

Milagro en la celda 7 (2019)

El fil transversal d’aquesta pel·lícula, dirigida per Mehmet Ada Óztekin, és la lluita d’un home discapacitat, que està a la presó injustament per assassinat, per reunir-se amb la seva filla.

El component emotiu hi és, però fixar-se només en aquest aspecte, seria valorar-la de manera reduccionista.

Una família formada pel Memo, el protagonista, l’Ova, la seva filla i la Nana, l’àvia, viuen en una zona rural del conreu de la terra i d’un petit ramat d’ovelles.

El context polític de l’any 1983, on es situa l’acció inicial del film, és el de Turquia sota una dictadura militar.

El desig de l’Ova per un regal, és el desencadenant d’una tragèdia que durà a en Memo a la presó. Arribat allà, els companys del pavelló on li toca viure, se n’assabenten del delicte pel qual acusen en Memo i el volen matar. En el darrer moment, un alt comandament els atura, amb la promesa «que ho pagarà més endavant».

És en el pavelló, on es succeeixen moments molt significatius. La majoria dels presos hi són per delictes de sang. Hi ha un iman que guia els presos espiritualment. Cada presoner té la seva història, i que descobrim gràcies a la perspicàcia de l’Ova. Un dels presos diu a la nena que la presó és un hospital i que ells estan malalts. I l’Ova va preguntant un per un quina és la malaltia que pateixen. En aquest sentit recorda l’Evangeli de Lluc 5, 31-32: «Jesús els respongué: «el metge, no el necessiten els qui estan sans, sinó els que estant malalts. No he vingut a cridar els justos a convertir-se, sinó els pecadors».

Després de la visita, un dels presos explica a l’iman la seva història i que no mereix viure. L’iman li diu que Déu és indulgent i qui sap si s’apiadarà d’ell.

Arribarà l’execució… «Ningú no té un amor més gran que el que dóna la vida pels seus amics. Vosaltres sou els meus amics si feu el que jo us mano» (Joan 15, 12-17).

Es produirà el miracle? I si és així, quin?

«Igualment jo us dic que hi ha una alegria semblant entre els àngels de Déu per un sol pecador que es converteixi». (Lluc 15, 1-10).