Memorial Pere Tena atorgat a la parròquia

DSC_0058.JPG

El dissabte 17 de febrer va ser un dia molt especial per a la nostra parròquia. Mn Josep M Romaguera, president del Centre de Pastoral Litúrgica (CPL) ens va fer lliurament del IV Memorial Pere Tena, amb el que s’ha volgut reconèixer la tasca del nostre equip de litúrgia i, per extensió, la de tots els equips de litúrgia de les parròquies. Ara fa 50 anys, el CPL va començar a elaborar propostes per a la litúrgia de la missa dominical, i des de bon començament, la nostra parròquia les va acollir.

Els diferents parlaments van destacar que els equips de litúrgia “fan una tasca pastoral imprescindible perquè els cristians puguem comprendre, participar, viure i assaborir plenament la celebració comunitària de la nostra fe”,

Mn. Enric Termes, delegat diocesà de Catequesi, assenyalà que els cristians no podem viure de forma fragmentària, talment que allò que vivim a la celebració ho oblidem al carrer, i el que vivim al carrer no entri a la celebració litúrgica. Afegí que els equips de litúrgia ajuden a unificar la vida cristiana i la vida de la comunitat cristiana, fent visible les quatre dimensions eclesials: el servei, la comunió, els testimoni i la litúrgia.

A més, detallà les tasques a realitzar pels equips de litúrgia: preparar les celebracions, revisar-les (“la celebració, ha ajudat a viure la fe als homes i dones, joves i grans, que hi ha participat?), vetllar per a que les celebracions reflecteixin d’alguna manera totes les dimensions de la vida cristiana, apropar els infants, joves, catecúmens i els qui retornen a la fe, a les celebracions litúrgiques, (“una feina que no s’acaba mai”), preocupar-se per la formació dels qui participen a les celebracions, estar  atents a la vida de la parròquia (però també a la vida del barri, de la ciutat i del món) i ajudar la comunitat a descobrir el sentit i la profunditat de la litúrgia. El seu darrer encàrrec va ser que cada equip de litúrgia parroquial busqui una tasca específica d’acord amb la realitat que l’envolta.

Montserrat Salgado, en representació de la parròquia destacà el paper de Mn. Miquel Bada i del rector actual, Mn. Felip-Juli, com a impulsors dels equips de litúrgia, que coordinen i vetllen per ajudar  “als membres de la comunitat parroquial a celebrar i viure com a cristians. Tot sovint, en les celebracions ens preguntem: Quin rostre d’Església s’ha manifestat en la nostra celebració?”. Es per quest motiu que “els membres (de l’equip de litúrgia) participem en cursets de formació i en trobades d’animadors de cants”, destacant el paper de Santa Maria de Montserrat, que ofereix un rigorós treball de temes musicals junt amb el seu conegut bon tractament de la litúrgia en totes les seves vessants.

Recordà també unes paraules del Concili Vaticà II: “La litúrgia no és l’única activitat de l’Església, però sí que podem dir que n’és el centre, en el sentit que tota la vida cristiana, personal i comunitària, culmina en la celebració litúrgica, i alhora d’ella en torna a sorgir una vida cristiana renovada”.

El CPL repassà els serveis que dóna a les comunitats cristianes, i obsequià els assistents amb el llibre “La missa dominical, pas a pas”, de Josep Lligades i Joaquim Gomis.

Com a membre de l’equip de litúrgia, no voldria acabar sense fer una crida a col·laborar amb nosaltres  en aquesta tasca alhora important i apassionant que realitzem, només cal esperit de servei i ganes de fer créixer la nostra vida cristiana.